Makaron z tuńczykiem

Pomidorowy Sezon 2009Jako, że dziś niedzielę mieliśmy bardzo zabieganą, także propozycja obiadowa szybka, prosta i przyjemna.

W związku z obecnością w przepisie suszonych pomidorów i przecieru pomidorowego myślę, że możemy podciągnąć go pod Pomidorowy Sezon 2009 :)

Suszone pomidory
Makaron z tuńczykiem:

  • pół paczki makaronu
  • pół dużej cebuli
  • puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach)
  • suszone pomidory (ok 8 sztuk)
  • 6-8 sztuk oliwek
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawa do mięs Delikat Knorr (bądź Vegeta/sól ziołowa)
  • słodka papryka (opcjonalnie)
  • pieprz
  • oliwa

Ugotować makaron.

Cebulę i pomidory pokroić w paski.
Na patelni podsmażyć cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Dodać suszone pomidory, odsączyć i dodać tuńczyka. Podsmażyć chwilę razem.  Dodać oliwki pokrojone w krążki, smażyć jeszcze chwilę, aż tuńczyk się przyrumieni.
Dodać przecier pomidorowy – aby było lekko kwaskowate – i śmietanę.  Przyprawić by było lekko pikantne.

Na patelnię wsypać makaron. Podawać gorące.

Smacznego!

Makaron z tuńczykiem

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s




Kategorie


Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: