Ogórki małosolne

Jako że zwykle jadamy obiady wieczorami, nieraz nawet bardzo późnymi wieczorami trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby ze zdjęć robionym potrawom wyszło cokolwiek sensownego. Dlatego tak ciężko zabrać nam się za publikowanie jakichś postów. Do tego wakacje czyli ciągłe wyjazdy nie sprzyjają gotowaniu w domowym zaciszu. Ale teraz nasz tryb życia trochę się normuje, więc postów powinno zacząć przybywać.

Mój pierwszy post będzie o ogórkach. Sezon ogórkowy jeszcze trwa, więc oto przepis na nasze ogórki małosolne.

Ogórki małosolne:

  • nieduże ogórki
  • koper
  • gorczyca
  • korzeń chrzanu
  • czosnek
  • liście laurowe
  • sól
  • woda
  • litrowe słoiki

Słoiki myjemy, do każdego wkładamy po gałązce kopru (jeżeli są bardzo małe to dwie), liściu laurowym i kawałek korzenia chrzanu (ok 4-5 cm). Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na pół (2-3 ząbki na 1 słoik). Ogórki moczymy przez 2h w zimnej wodzie (żeby ją wchłonęły i nie piły zalewy),  porządnie szorujemy i upychamy ciasno w słoikach (tak, żeby po zalaniu nie wystawały ponad poziom wody) przekładając co jakiś czas czosnkiem. Do każdego słoika wsypujemy po ok. 1/2 łyżeczki gorczycy i płaskiej łyżce soli. Zalewamy gorącą wodą (zakrywając całe ogórki).

Słoiki mocno dokręcamy, nie pasteryzujemy gdyż ogórki są do zjedzenia ‚na dniach’ a nie do długiego przechowywania. Można go również przykryć gazą/bawełnianą ściereczką i docisnąć np drewnianą deską do krojenia.
Tak przygotowane ogórki trzymamy w ciepłym miejscu ponieważ w ten sposób szybciej się ukiszą. Jadalne są już po 2 dniach – łatwo to rozpoznać, gdyż woda mętnieje/w słoiku tworzy się biały osad – jednak ja wolę kiedy są mocno kwaśne i czekam ponad tydzień.

Woda spod takich ogórków świetnie nadaje się potem na zupę ogórkową😉

ogorki

0 Responses to “Ogórki małosolne”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: