Kurczak z dwoma sosami

Pomidorowy Sezon 2009Jako nasz drugi kulinarny post postanowiliśmy zamieścić coś w ramach zabawy Pomidorowy Sezon 2009 organizowanej przez Olgę Smile.

Daniem dziś przez nas prezentowanym będzie jedno z ulubionych dań mojej Żony, które – nie chwaląc się – jest w naszym domu moją specjalnością. Oryginał przepisu pochodzi z którejś z książek kucharskich Parragon Books.

Kurczak z dwoma sosami
Kurczak z dwoma sosami:
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok 400 g piersi z kurczaka
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 55 g masła
  • 85g płatków migdałów
  • 400 g makaronu tagliatelle lub fusilli (świderki)
  • oliwa
  • Przyprawa do mięs Delikat Knorr (bądź Vegeta/sól ziołowa)
  • słodka papryka (opcjonalnie)
  • pieprz

Sos pomidorowy:
Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dorzucić wyciśnięty czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pomidory (z całością zalewy), natkę pietruszki, oregano, liście laurowe, przecier pomidorowy i cukier.
Zamieszać, doprawić delikatem i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia przez ok 15-20 minut (aż połowa sosu odparuje). Zdjąć rondel z ognia, wyjąc ze sosu liście laurowe.

Kurczak w sosie śmietanowym:
Kurczaka opłukać, oczyścić z tłuszczu i błonek, pokroić w cienkie paseczki. Na patelni na średnim ogniu roztopić masło, wrzucić kawałki kurczaka i migdały, smażyć przez 5-6 minut cały czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.

W tym samym czasie w rondelku na małym ogniu doprowadzić śmietanę do wrzenia i gotować ją około 10 minut, aż połowa odparuje co jakiś czas mieszając, żeby nie przywierała do dna. Wlać do kurczaka, wymieszać, doprawić delikatem i pieprzem i dusić przez ok 5 minut. Odstawić w cieple miejsce.

W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotować makaron al dente.

Makaron dokładnie odcedzić, przełożyć na ogrzane talerze, polać sosem pomidorowym, na wierzchu ułożyć kawałki duszonego kurczaka i polać białym sosem.

Można przybrać świeżymi listkami bazylii lub natką pietruszki.

Mniam, mniam!

Kurczak w sosie śmietanowym i pomidorowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: