Panierowana sola

Dziś coś szybciutkiego i bardzo łatwego. Ktoś, kto miał już cokolwiek do czynienia z kuchnią wie jak przyrządzić filety jakiejkolwiek ryby, ale przecież nie każdy rodzi się z patelnią w ręku i mnóstwo jest też początkujących kuchcików😉 Naszym skromnym zdaniem najlepszymi rybami ‚na obiad’ oprócz łososia, który jest dziś poza kategorią są panga, sola i dorsz. Wszystkie przyrządzam tak samo – albo panierowane i smażone na patelni, albo w folii w piekarniku. Dziś padło na solę panierowaną. Panierowana sola:

  • 2 filety z soli
  • mleko
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • opcjonalnie starty twardy ser żółty
  • Przyprawa do mięs Delikat Knorr (bądź Vegeta/sól ziołowa)
  • pieprz czarny
  • papryka chili (opcjonalnie)
  • słodka papryka (opcjonalnie)
  • przyprawa do ryb Prymat
  • ostra papryka
  • ew. sól czosnkowa lub kostka czosnkowa
  • olej do smażenia

Filety rozmrozić, osuszyć, posypać dość solidnie Delikatem, pieprzem i przyprawą do ryb, delikatnie czosnkiem. Przygotować 3 talerze – z mąką, jajkiem z kropelką mleka (ja zawsze też dorzuca szczyptę przypraw – delikatu i ostrej papryki, żeby panierka nabrała charakteru) oraz z bułką tartą (do bułki tartej można dodać chili lub/i – w proporcjach 1:1 do bułki tartej – starty na drobnych oczkach twardy ser żółty, tak robię zwykle przy przygotowywaniu pangi). Rybę obtoczyć – kolejno – w mące, jajku, bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć solę z obu stron na mocnym ogniu do zarumienienia, zmniejszyć ogień, smażyć jeszcze chwilę aż ryba będzie mięciutka (w razie wątpliwości można sprawdzić wykałaczką😉 ). Tak przygotowaną rybę podaję z frytkami i sałatką (a czasami surówką z marchwi). Sałatki ‚do ryby’ mamy ulubione dwie. Przepis na sałatkę z sosem czosnkowo-majonezowym znajdującą się na zdjęciu w kolejnym poście (klik)😉 Panierowana sola

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: