Chilli con carne

Dziś zaproponujemy danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, dla miłośników czerwonej fasoli „kidney”, kukurydzy i czerwonej papryki.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga gastrofuna.soup.io

Chilli con carne:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 60 dag mielonego mięsa
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli „kidney”
  • niecała 1 puszka kukurydzy
  • 1 spora czerwona papryka
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • Przyprawa do mięs Delikat Knorr (bądź Vegeta/sól ziołowa)
  • słodka papryka w proszki
  • pieprz
  • ryż / nachos / bagietka / tortilla

Pokroić drobno cebulę, wycisnąć czosnek. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę – najpierw samą cebulę, czosnek po chwili, żeby nam się nie przypalił. Mieszać co chwilę, aby nie przywarło.
Mięso przyprawić – jedynie chilli wsypać na mięso będące już na patelni.
Gdy cebula będzie już złota, dodać mięso i usmażyć na złoto-brązowy kolor, co jakiś czas mieszając.

Ugotować 0,5 litra wody. Wlać wrzątek do garnka, wrzucić kostkę rosołową. Wymieszany bulion wlać do gotowego mięsa.
Gdy ok. 2/3 płynu odparuje, dodać pomidory i paprykę, po chwili czerwoną fasolkę a w końcu kukurydzę.
Gotować dopóki papryka nie będzie miękka.

Podawać z ryżem (danie jest syte, polecam jeden woreczek na dwie osoby) albo jako farsz do tortilli.
Ryż można też zastąpić tacos lub bagietką.

Chili con carne

0 Responses to “Chilli con carne”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: