Knedle z tartych ziemniaków z nadzieniem śliwkowym

Ziemniaczany Sezon 2009Dziś spadł śnieg, więc w ramach wspomnień o lecie postanowiłam zaserwować coś świeżego i soczystego od owoców. Jak to knedle – i w ogóle wszystkie kluski – są niesamowicie sycące. A przy tym oryginalne i rzadko spotykane jak przystało na specjały kuchni regionalnej😉

Przedstawiam Wam więc kolejny smak mojego dzieciństwa.

Knedle z tartych ziemniaków:

Ciasto:

  • 11-12 sporych surowych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • śliwki

Zetrzeć 7-8 ziemniaków, odcisnąć je przez ścierkę. Powstały płyn delikatnie zlać, pozostawiając na dnie miski “krochmal”, który należy dorzucić do odciśniętych ziemniaków.
Pozostałe 4 ziemniaki ugotować, solidnie ukucić na gładką masę i dobrze schłodzić.
Wymieszać oba rodzaje ziemniaków, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Ciasto ma być gęste więc w razie potrzeby można dodać więcej mąki pszennej😉

Śliwki umyć, wypestkować.

Na zwilżonej dłoni uformować placuszek z ciasta ziemniaczanego, położyć śliwkę, zalepić formując “spłaszczoną kulkę”.  Kluski należy robić szybko, ponieważ szybko ciemnieją. Gotowe wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować ok 8 minut.

Knedle z tartych ziemniaków podajemy ze śmietaną i cukrem lub z margaryną i bułką tartą.

Knedle z tartych ziemniaków

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: