Podsmażane ziemniaczki z boczkiem i kiełbasą

Pogoda nas nie rozpieszcza, za oknem chłodno, mokro, szaro, nieprzyjemnie. Aż chce się usiąść w cieplej kuchni i przyrządzić coś smacznego na poprawę nastroju.
Dzisiejsza propozycja będzie tłusta, kaloryczna i dobrze doprawiona – czyli w sam raz na rozgrzanie organizmu i żeby nadać nam dużo energii😉

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki podsmażane:

  • ok. 6-8 średnich ziemniaków
  • ok. 1,5 cebuli
  • ok. 4 ząbki czosnku
  • 15 dag boczku lub podgardla
  • 12 dag kiełbasy
  • Kucharek
  • Przyprawa do mięs Delikat Knorr (bądź Vegeta/sól ziołowa)
  • pieprz czarny
  • ew. czerwona ostra papryka
  • ew. czerwona słodka papryka
  • przyprawa do ziemniaków
  • margaryna

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w niezbyt grube talarki. Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki, boczek pociąć na paski, kiełbasę w plasterki.

Na głęboką patelnię dać kilka plasterków margaryny. Na nich ułożyć warstwę ziemniaków (niezbyt grubą), potem warstwę cebuli, wycisnąć na to czosnek, przykryć boczkiem i kiełbasą, doprawić kucharkiem, delikatem, pieprzem, papryką. Położyć drugą warstwę ziemniaków, doprawić kucharkiem. Następnie położyć na to kilka plasterków margaryny, posypać resztą cebuli. W zależności od upodobań można też dodatkowo użyć przyprawy do ziemniaków – wtedy zapiekanka przyjemnie pachnie ziołami.

Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu raz za czas mieszając. Po Ok 30-35 min sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie.

podsmażane ziemniaki

Ziemniaczany Sezon 2009To danie jest naszą trzecią propozycją do zabawy organizowanej przez Panią Olgę Smile Ziemniaczany Sezon 2009.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: