Risotto z suszonymi grzybami

Witam,

risotto (z włoskiego: „ryż z czymś tam”😉 ) to moje popisowe danie. Teoretycznie zaczynając pisać o tej potrawie powinienem podać przepis podstawowy, gdyż większość jego rodzajów tak naprawdę różni się tylko składnikami a sposób wykonania jest zwykle ten sam, ale to może innym razem😉 Dzisiaj czas na risotto z suszonymi grzybami – ulubione mojej Żony.

Risotto grzybowe
Risotto z suszonymi grzybami

  • 30 g suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
  • 1 drobno pokrojona, nieduża cebula
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • ok. 1 l wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • szczypta soli
  • pieprz
  • oliwa z oliwek (około 4 łyżki)
  • zielona pietruszka do posypania
  • parmezan do posypania
  • (ew. boczek)

Namoczyć grzyby w szklance ciepłej wody przez ok. 15 minut. Odsączyć grzyby (zachowując wodę) i pokroić je w paski. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć ją do miękkości na małym ogniu. Dodać grzyby, smażyć 2-3 minuty. Wsypać ryż i mieszać przez 2 minuty na średnim ogniu, aż wchłonie oliwę. Następnie wlać wino, a po jego odparowaniu zalać ryż wodą z moczenia grzybów i wywarem (jedynie do poziomu ryżu), kiedy ryż wchłonie płyny stopniowo dolewać wywar (do momentu gdy ryż będzie al-dente, powinno zająć to około 20 minut). Gotowe danie dosolić i dopieprzyć do smaku oraz posypać pietruszką, można też podać do posypania starty parmezan.

Danie można również wzbogacić podsmażonym boczkiem.

Risotto z suszonymi grzybami

0 Responses to “Risotto z suszonymi grzybami”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: