Francuski pudding ryżowy

Mąż postanowił mi zrobić dziś słodką niespodziankę. Uwielbiam ryż na mleku z musami owocowymi, lecz zawsze kupowaliśmy jakieś gotowe na zimno lub ‚w proszku’ do zalania wrzątkiem. Jednak dziś pierwszy raz w naszej kuchni pojawił się cały owoc wanilii. Poszły w ruch również ryż, mleko, świeżutkie jabłka i cynamon. Pychota🙂

Oryginalny przepis pochodzi z programu Kuchnia francuska po prostu.

Pudding ryżowy

Francuski pudding ryżowy:

  • 100 g ryżu krótkoziarnistego
  • 1 l tłustego mleka
  • ok. 5 łyżek cukru brązowego
  • 1 owoc wanilii
  • pół szklanki bitej śmietany (niekonieczne)
  • owoce na mus i do przybrania

Ryż wsypać do garnka, dodać cukier, mleko.  Owoc wanilii rozkroić, ostrzem noża ściągnąć małe czarne nasionka i wrzucić do mleka wraz z resztą owocu. Gotować na średnim ogniu ok. 50 min, często mieszając. Ryż powinien wchłonąć mleko, masa ma być gęsta.

Ryż zdjąć z ognia i wyjąć owoc wanilii (można go umyć i użyć ponownie). Położyć kawałek plastikowej folii na ryżu, żeby nie utworzył się kożuch i ostudzić. Ubić śmietanę i wymieszać ją z masą ryżową.

Podawać z kwaśnymi musami owocowymi i ew. przybrany owocami. Oryginalnie w przepisie był mus malinowy jednak ja wolę mus truskawkowy lub rozsmażone kwaśne jabłka z cynamonem.

Francuski pudding ryżowy

2 Responses to “Francuski pudding ryżowy”


  1. 1 insaiter Marzec 18, 2011 o 8:48 pm

    owoc chyba ci chodziło o laskę wanilii


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: