Łosoś na szpinaku

Łosoś jest jedną z naszych ulubionych ryb. Uwielbiamy go świeżego, wędzonego, smażonego, grillowanego, z piekarnika.

Na obiad zwykle wybieramy łososia z piekarnika – przygotowanie jest łatwe i szybkie. Nic się nie przypala, jest soczysty i maślany. Naszym ulubionym dodatkiem do tak przyrządzonych filetów z łososia jest dobrze przyprawiony szpinak więc dziś podam przepis na łososia z piekarnika na szpinaku.

Łosoś na szpinaku
Łosoś na szpinaku:

Łosoś:
  • 2  filety z łososia (bez ości i skóry)
  • przyprawa do ryb Prymat (z koperkiem)
  • Przyprawa do mięs Delikat Knorr (bądź Vegeta/sól ziołowa)
  • pieprz
  • czerwona papryka ostra lub słodka
  • czosnek granulowany
  • folia aluminiowa
  • masło
  • cytryna

Szpinak:

  • paczka rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • pół dużej cebuli
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie śmietana 30%

Łososia umyć, wyłożyć na folię. Doprawić, skropić cytryną, przykryć paroma wiórkami masła.
Zamknąć folię robiąc z niej ‚torebeczkę’, tak aby podczas pieczenia nie wylał się z niej płyn. Odłożyć łososia na trochę  do lodówki (ok. godziny). Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 15 minut.

Drobno pokroić cebulę. Na patelni roztopić masło. Dodać szpinak. Gdy się rozmrozi wycisnąć czosnek, wrzucić na patelnię wraz z cebulą. Dusić około 15 minut (aż odparuje woda). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
My wolimy szpinak ostrzejszy, bardziej czosnkowy, ale dla złagodzenia smaku można na końcu dodać śmietanę, jednak wtedy trzeba potrzymać jeszcze chwilę na ogniu i odparować nadmiar wody.

Łososia podawać na szpinaku. Z ryżem, ziemniaczanym purée albo kaszą kus-kus.

Łosoś ze szpinakiem

0 Responses to “Łosoś na szpinaku”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: