Nadeszła wiosna i mój organizm dopomina się ‚świeżyzny’. Nadszedł więc czas na ciasta i desery ze świeżymi owocami i owocowymi musami, sałatki owocowe i warzywne, zielone dodatki do dań.
Dziś zaprezentuję jedną z naszych ulubionych sałatek – jest nieskomplikowana, bardzo przyjemna i idealna do dań z ryby – lecz radze się nie ograniczać 😉
- 3-5 liści kapusty pekińskiej
- 1 pomidor
- połówka dużej czerwonej papryki
- garść cebulek perłowych
- sos sałatkowy (paprykowo-ziołowy)
- 3 łyżki oleju
Warzywa dokładnie umyć. Kapustę pociąć w paski, pomidora w kostkę, paprykę w kawałki według uznania. Wrzucić do miski wraz z cebulkami.
Sos sałatkowy (ew. ulubione zioła i przyprawy – koniecznie czerwona, mielona papryka i natka pietruszki, polecam też czosnek, pieprz biały, szczypiorek, oregano, kurkumę, sól, sok z cytryny) połączyć z wodą i olejem. Polać sałatkę. Przed podaniem najlepiej odstawić ją na chwilę do lodówki, żeby się ‚przegryzła’ 😉
Smacznego!
0 Responses to “Sałatka z cebulką perłową”