Kurczak po węgiersku

 Akcja - kurczak na 1000 sposobów Oboje z Mężem jesteśmy miłośnikami pikantnej kuchni, a daniem królującym na naszym stole w kategorii ‚pikantne’ jest niewątpliwe kurczak po węgiersku.
To danie ‚jednogarnkowe’, mocno cebulowe, palące w gardle ostrą papryką i dające dużą satysfakcję – zarówno w trakcie gotowania gdyż jest stosunkowo proste, jak i w trakcie konsumpcji😉
Miłośnicy kuchni łagodniejszej mogą złagodzić to danie dodając mniej chilli i ostrej papryki, jednak dla zachowania paprykowego aromatu brakującą ostrą paprykę należy wtedy zastąpić słodką. Choć ja osobiście uważam, że ostry smak tego dania jest jedną z jego głównych zalet.
Przedstawiam więc kurczaka po węgiersku.

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Twoje&Moje

kurczak po węgiersku

Kurczak po węgiersku:

  • 2 filety z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 3/4 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 1 nie cała płaska łyżeczka chili w proszku
  • Przyprawa do mięs Delikat Knorr (bądź Vegeta/sól ziołowa)
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Cebule posiekać w drobną kostkę. Kurczaka umyć, oprószyć papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do mięs. W dość dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy. Obsmażyć lekko kurczaka. Wyjąć na talerz.
W tym samym garnku rozgrzać resztę oliwy, zrumienić cebulę, dodać wyciśnięty czosnek, masło, pozostałą paprykę, chili i dokładnie wymieszać.

Włożyć kurczaka, podlać wodą i wlać ocet winny. Delikatnie posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wody.Kiedy mięso zmięknie (ok. 30 minut) zabielić – śmietanę dokładnie wymieszać w miseczce z kilkoma łyżkami gorącego sosu i powoli wlać do garnka. Dusić jeszcze ok. 10 minut.

Podawać z ziemniaczanym purée i kawałkami świeżych pomidorów, które doskonale złagodzą pikantny smak potrawy.

kurczak po węgiersku

0 Responses to “Kurczak po węgiersku”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: