Warzywa z piekarnika i grillowana pierś z kurczaka

Cukiniowy sierpień 2010  Akcja - kurczak na 1000 sposobów

W lecie mój organizm domaga się warzyw, a że trwa właśnie sezon grillowy to cóż jest lepszego od grillowanych warzyw – cukinii, czerwonej papryki, ziemniaków…😉 Można je jeść samodzielnie, jako sałatkę, można też podawać je z przeróżnymi dodatkami. Wspaniale smakują jako część dania wegetariańskiego – np dodatek do kotletów sojowych.
My jednak najbardziej lubimy je w zestawie z piersią z kurczaka w przyprawach – też z grilla😉

Ale, że jeszcze nie doczekaliśmy się upragnionego tarasu, na którym moglibyśmy grillować wieczorami, radzimy sobie w naszej kuchni. Ziemniaki będą więc dziś w postaci purée (ale o moich ulubionych grillowanych obiecuję napisać niebawem), warzywa przyrządzone w piekarniku, a pierś z kurczaka na naszej ulubionej grillowej patelni.
Tak przyrządzonym obiadem najlepiej rozkoszować się na balkonie, na świeżym powietrzu, słuchając świerszczy – a w naszym wypadku też patrząc na gwiazdy bo obiady jadamy późno, ze względu na upały😉

Warzywa z piekarnika:

  • średnia cukinia
  • duża czerwona papryka
  • ew. bakłażan
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn
  • pieprz
  • Przyprawa do mięs Delikat Knorr (bądź Vegeta/sól ziołowa)
  • słodka papryka
  • oliwa z oliwek

Warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić w grube paski, cukinię (i bakłażana) w grube plastry. Kilka łyżek oliwy rozmieszać z czosnkiem granulowanym, przyprawą do mięs, pieprzem i rozmarynem. Posmarować delikatnie warzywa, przełożyć na blachę (można ją posmarować olejem, jednak ja tego nie robię), przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, na 20-25 minut (5 minut przed końcem odkryć warzywa żeby delikatnie się przyrumieniły).
W razie potrzeby dodatkowo doprawić gotowe warzywa przed podaniem.

Grillowane piersi z kurczaka:

  • 2 piersi z kurczaka
  • papryka słodka i ostra
  • oregano
  • tymianek
  • pikantna przyprawa do grilla Kamis
  • pieprz
  • przyprawa do mięs (i innych potraw) Knorra
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek

Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i rozbić. Łyżkę oliwy wymieszać z pieprzem, przyprawą do mięs, przyprawą do grilla, papryką, tymiankiem, oregano i wyciśniętym czosnkiem. Natrzeć mięso, odstawić na min. godzinę do lodówki.
Patelnię grillową rozgrzać i usmażyć na niej piersi.

Podawać z grillowanymi warzywami, grillowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym purée😉

Smacznego!

grillowany kurczak i warzywa z piekarnika

0 Responses to “Warzywa z piekarnika i grillowana pierś z kurczaka”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: