Faszerowana cukinia

Cukiniowy sierpień 2010Kiedy byłam mała jak prawie każde dziecko bardzo grymasiłam na warzywa. Jednym z nielicznych sposobów żeby mi przemycić ‚coś zielonego’ było zrobienie risotta, faszerowanych papryczek lub faszerowanej cukinii. Do dziś cukinia jest moim ulubiony warzywem – obok papryki, brokułów i pomidorków koktajlowych.
Cukinia bardzo często gości w naszej kuchni, zawsze nie mogę się doczekać sezonu na nią i żałuję kiedy się skończy. A faszerowana cukinia nadal jest jednym z moich ulubionych dań😉
W domu mojego Męża cukinia nie była popularnym warzywem, więc to ja zaraziłam go umiłowaniem do niej. Ostatnio zrobił swoje pierwsze cukinie faszerowane – palce lizać😉

faszerowana cukinia

Cukinia faszerowana:

  • 2 średnie cukinie (ew. bakłażany)

Farsz:

  • ok. 35 dag mięsa mielonego (chude, drobiowe lub wieprzowo-wołowe)
  • 15 dag chudego, wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 10 dag sera żółtego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1-2 pomidory
  • woreczek ryżu
  • pieprz
  • Przyprawa do mięs Delikat Knorr (bądź Vegeta/sól ziołowa)
  • słodka papryka
  • przyprawa do pizzy (lub zioła – bazylia, oregano, tymianek, papryka słodka, chili)

Ugotować ryż.

Cebulę pokroić w kostkę i zezłocić na patelni, odłożyć na bok. Boczek pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć, odłożyć. Następnie usmażyć mięso mielone, dodając do niego czosnek, przyprawę do mięs i pieprz. Do usmażonego mięsa dodać boczek i cebulę. Wszystko razem podsmażyć chwilę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Cukinię dokładnie umyć, odciąć końcówki przeciąć na pół, wydrążyć łyżeczką środki.

Mięso wymieszać w dużej misce z ryżem, w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowym farszem napełnić cukinie, na jej wierzchu ułożyć plastry pomidora, posypać startym żółtym serem i przyprawą do pizzy (lub ziołami – taką wersję preferuje mój mąż).

Blachę nasmarować olejem, ułożyć na niej cukinie, piec w temperaturze 180°C ok. 30-35 min.

Smacznego!

cukinia faszerowana

0 Responses to “Faszerowana cukinia”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: