Śródziemnomorska rolada z indyka

Drugą pieczenią, którą zaserwowaliśmy na świąteczny obiad, była pachnąca włochami, ale i zawierająca delikatnie grecką nutkę, pieczeń z indyka. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę – pieczeń była łatwa w przygotowaniu, a wyszła soczysta, aromatyczna i smakowała całej rodzinie🙂

Oryginalny przepis pochodzi z serwisu mojeGotowanie.pl

rolada z indyka

Rolada z indyka ze śródziemnomorskim nadzieniem:

  • filet z indyka (nasz miał ok. 1kg)

  • kilka sztuk pomidorów suszonych z zalewy

  • ½ opakowania fety

  • 1 duża kulka mozzarelli

  • świeże listki bazylii

  • 2-3 ząbki czosnku

  • Przyprawa do mięs Delikat Knorr (bądź Vegeta/sól ziołowa)

  • słodka papryka
  • pieprz

  • Vegeta

  • oregano

  • sznurek do mięs (lub siatka wędliniarska)

  • rękaw do pieczenia

Filet oczyścić, ułożyć na foli, rozkroić na płasko, przykryć folią (aby tłuczkiem nie zniszczyć powierzchni mięsa) i powoli, równomiernie rozbić tak cienko jak się da (jednocześnie uważając, żeby nie powstały dziury). Następnie filet natrzeć od wewnątrz delikatem, czarnym pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Na skraju mięsa ułożyć równomiernie warstwę grubo pokrojonej fety, na to pomidory suszone, listki bazylii (najlepiej ułożone podwójnie lub potrójnie, żeby ‚rzucały się w oczy’) i przykryć grubymi plastrami mozzarelli.

Filet zwinąć (można sobie pomóc folią), roladę natrzeć z zewnątrz vegetą i posypać oregano, zawinąć ściśle w folię na której leżał i odstawić do lodówki na parę godzin, żeby przeszedł przyprawami. Następnie odwinąć z folii i związać sznurkiem. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia (dobrze jest delikatnie podlać ją wodą) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 1h. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i dać pieczeni przyzłocić się przez jakieś 5min.
Po upieczeniu zdjąć sznurek i pokroić ostrym nożem w plastry.
Pieczeń można podawać ją samą lub z dodatkiem sosu pieczeniowego powstałego po podbiciu sosu własnego powstałego w rękawie.

Smacznego!

śródziemnomorska rolada z indyka

1 Response to “Śródziemnomorska rolada z indyka”



  1. 1 Schab ze śliwką « Mniam-mniam Trackback o Styczeń 20, 2012 o 5:55 pm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: