Pasta z czarnych oliwek

W  jednej z naszych ulubionych restauracji w ramach ‚czekadełka’ podawana jest idealnie aromatyczna pasta z czarnych oliwek, podbiła ona moje serce mimo, że nigdy nie byłam wielką miłośniczką oliwek. Od tej pory, w towarzystwie świeżego pieczywa i słonych krakersów, jest jedną z naszych ulubionych przystawek na rodzinne imprezy.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony Oliga Smile – Smak Imprezy.

Tapenada

Tapenada z czarnych oliwek:

  • 1 słoik czarnych oliwek
  • około 50 ml oliwy
  • 1 malutka ostra papryczka lub chilli w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie 2 łyżki kaparów lub 4 sztuki anchois
  • sól
  • słone krakersy lub ulubione pieczywo

Oliwki (oraz anchois lub kapary jeśli ich używamy) zmiksować blenderem masę. Dodać bardzo drobno pociętą papryczkę lub sproszkowane chilli, oliwę, wyciśnięty czosnek i sól. Wszystko jeszcze raz zmiksować i odstawić na kilka godzin do lodówki żeby się przegryzła.
Podawać z ulubionymi krakersami, podpieczoną bagietką lub bułeczkami.

Można ją przechowywać w słoiku, w lodówce, zalaną oliwą przez kilka tygodni.

Tapenada

0 Responses to “Pasta z czarnych oliwek”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: