Placki po węgiersku

W moim rodzinnym domu placki ziemniaczane jadało się często, jednak placki po węgiersku pierwszy raz jadłam u męża. Kilka dni temu znów zaczął za nami chodzić ten smak, zaczęłam więc przeszukiwać internet w poszukiwaniu inspiracji na placki po węgiersku smakujące jak w jego domu – a ponieważ, nie udało mi się znaleźć żadnego satysfakcjonującego przepisu placki usmażyłam wg przepisu mojej mamy, a z gulaszem postanowiłam poeksperymentować i ugotować go ‚na wyczucie’ (co zdarza mi się raczej rzadko, ponieważ wolę posługiwać się sprawdzonym przepisem) – ale czego nie robi pomysłowa kobieta, żeby sprawić przyjemność swojemu mężczyźnie😉

Placek po węgiersku

Placki po węgiersku:
Gulasz:

  • 70 dag wieprzowiny (łopatki lub karkówki) albo wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kostka rosołowa paprykowa
  • kostka rosołowa pieczeniowa
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • ¾ litra wody
  • w razie potrzeby ciemny sos pieczeniowy lub soser Winiary

Placki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • vegeta
  • pieprz
  • kwaśna śmietana 18% do dekoracji

Mięs umyć, oczyścić, pokroić w średniej wielkości kostkę, posypać pieprzem i papryką. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć lub posiekać. Mięso zdjąć, na tej samej patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Dorzucić mięso, wrzucić kostki rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat pomidorowy, zalać wodą. Dusić 40-50min., 15minut przed końcem dorzucić świeżą paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Zagęścić mąką, doprawić dużą ilością papryki i pieprzem (w razie potrzeby zagęścić i dosmaczyć soserem lub sosem pieczeniowym rozpuszczonym w paru łyżkach wody).

Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć, nie wyciskać. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię o średnicy ok 30cm, uformować na całej płaszczyźnie średniej grubości placek, smażyć w głębokim oleju do zbrązowienia.

Placek wyłożyć na talerz, nałożyć gulasz na połowę, nakryć drugą połową placka. Udekorować kleksem śmietany.
Podawać z surówkami lub kiszonym ogórkiem.

Placek po węgiersku

0 Responses to “Placki po węgiersku”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: