Risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką

Risotto jest wyjątkowym daniem – jego baza zawsze wygląda tak samo, różni się natomiast mnogością możliwych dodatków, które wyczarowują z niego przeróżne wariacje smakowe. Na naszym stole króluje dziś risotto z groszkiem i marchewką, w wersji z kurczakiem (wersja bezmięsna też smakowałoby wyśmienicie, należy jedynie zwiększyć proporcje warzyw), które pierwszy raz na naszym stole zagościło jeszcze na studiach.

Risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką

Risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 2-3 szklanki mocnego bulionu – pół na pół drobiowego z warzywnym
  • 350 g (1 duża) piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 100 g (3-4 garście) mrożonego zielonego groszku
  • tymianek
  • oregano
  • Przyprawa do mięs Delikat Knorr (bądź Vegeta/sól ziołowa)
  • pieprz
  • oliwa
  • pół szklanki białego wina
  • słodka śmietana 30-36% (4 łyżki)

Pierś kurczaka opłukać zimną wodą, oczyścić, pokroić w kosteczkę, obsypać Delikatem. Marchew umyć, obrać, pokroić w cienkie pół plastry lub w małą kostkę. Drobno posiekać cebulę. Przygotować bądź podgrzać bulion.

Na dużej teflonowej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Obsmażyć kawałki kurczaka, cały czas mieszając. Gdy tylko stracą kolor surowego mięsa, wrzucić warzywa, zamieszać, podlać 1-2 łyżkami wody.
Następnie dodać ryż i chwile smażyć. Wlać wino. Kiedy odparuje dolać bulionu tak, żeby zakrył ryż. Gdy ryż go wchłonie, ponownie zalać go bulionem, przykryć patelnię i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut (powtarzać dolewanie bulionu do czasu aż ryż będzie al-dente). Gdy warzywa i ryż wydają się już prawie gotowe zestawić patelnię z ognia i dodać śmietanę rozprowadzając ją równomiernie po całej patelni. Przyprawić niedużą ilością Delikatu, pieprzu i ziół, poddusić jeszcze chwilę, a następnie odstawić pod przykryciem na 2-3 minuty aby risotto “doszło”.

Risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką

Reklamy

0 Responses to “Risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s





%d blogerów lubi to: