Zupa krem z cukinii

Cukinia jest jednym z ulubionych warzyw – świeża, lekka, wspaniale komponująca się z ziołami – często więc pojawia się na naszych talerzach. Dziś zainaugurowała na naszym stole w formie zupy krem – idealnej podczas takich upałów jak aktualne.

Zupa krem z cukini

Zupa krem z cukinii:

  • 1 kg cukinii
  • 2 kostki rosołowe drobiowe lub warzywne (lub bulion)
  • 2 łyżki masła lub oliwa
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego siekanego tymianku lub rozmarynu
  • groszek ptysiowy/grzanki
  • sól
  • pieprz

Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie lub na maśle. Czosnek zmiażdżyć, obrać, pokroić na plasterki. Dodać do cebuli i ją zrumienić.
W międzyczasie pokroić cukinie w kostkę (jeżeli są bardzo duże należy najpierw je obrać i wybrać łyżką nasiona). Dorzucić na patelnię, dodać sól, pieprz i tymianek/rozmaryn. Smażyć kilka minut, następnie przełożyć do garnka, wlać tyle wody żeby cukinia była zanurzona, dodać kostki rosołowe. Gotować 10-15 minut. Zmiksować, przyprawić do smaku solą, pieprzem.

Podawać, w zależności od własnych preferencji, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub udekorowaną łyżką śmietany w towarzystwie pieczywa czosnkowego.

Cukiniowa zupa krem

0 Responses to “Zupa krem z cukinii”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: