Mrożona herbata w dwóch smakach

Podczas letnich upałów jedyną ulgą często bywa dla nas partyjka scrabble na naszym cienistym tarasie i dzbanek mrożonej herbaty domowej produkcji – i w takich warunkach żadne temperatury powyżej 30°C nie są nam straszne😉

Zielona cytrynowa Ice tea:

  • nieduży kawałek korzenia imbiru
  • 2-3 cytryny
  • 6 torebek zielonej herbaty (ja używam zielonej Irving albo Irving Lemon Green)
  • cukier
  • wrzątek
  • lód

W żaroodpornym litrowym dzbanku zaparzyć herbatę w 300ml wrzątku. Z korzenia imbiru odkroić 3 półcentymetrowe plastry, obrać je i dorzucić do parzącej się herbaty. Wycisnąć cytrynę (ilość według uznania). Po wyjęciu ekspresówek i imbiru z dzbanka dolać do herbaty sok z cytryny, posłodzić według uznania (u nas to 10-12 łyżeczek cukru). Uzupełnić dzbanek lodem do pełna.

Zielona cytrynowa mrożona herbata

Miętowo-cytrynowa mrożona herbata:

  • 6 torebek czarnej herbaty
  • 2-3 cytryny
  • spora garść listków świeżej mięty
  • cukier
  • lód
  • wrzątek

Miętę umyć, potargać i wrzucić do litrowego, żaroodpornego dzbanka, w którym będziemy parzyć herbatę, posłodzić według uznania (u nas to 10-12 łyżeczek cukru) i trochę rozgnieść. Dolać 300ml wrzątku i wrzucić ekspresówki.  Wycisnąć cytrynę (ilość według uznania). Po wyjęciu ekspresówek z dzbanka dolać do herbaty sok z cytryny. Uzupełnić dzbanek lodem do pełna.

Miętowo cytrynowa mrożona herbata

0 Responses to “Mrożona herbata w dwóch smakach”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: