Pizza Tricolore

Oboje z Mężem lubimy pizze mało skomplikowane, świeże, wyraziste w smaku, w prawdziwie włoskim stylu. W tym wypadku naszą inspiracją była przepyszna pizza, którą mieliśmy okazję jeść będąc na wakacjach – zadziwiająca lekkością i aromatem, po prostu niebo w gębie🙂

Przepis na ciasto do pizzy pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Pizza z mozzarellą, bazylią i pomidorkami koktajlowymi

Pizza z mozzarellą, bazylią i pomidorkami koktajlowymi:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych instant)
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy: 

  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz

Dodatki:

  •  200g białej mozzarelli (my preferujemy mozzarellę Galbani)
  • 15-20 pomidorków koktajlowych
  • pęczek świeżej bazylii

Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Wlać wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godzin do wyrośnięcia.

Zagotować pomidory wraz z oliwą, doprawić odrobiną cukru, suszonym oregano, suszoną bazylią, czosnkiem i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy. Położyć na posmarowanej oliwą blasze, zostawić na chwilę do powtórnego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 220℃.
Pizze posmarować sosem pomidorowym, posypać suszonym oregano, ułożyć plasterki mozzarelli. Włożyć do piekarnika na 10 minut. Dołożyć na pizzę pomidorki koktajlowe i świeżą bazylię, włożyć do piekarnika jeszcze na 5 minut (w zależności od preferencji bazylię można również dodać na samym końcu).

Pizza z mozzarellą, bazylią i pomidorkami koktajlowymi

0 Responses to “Pizza Tricolore”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: