Szarlotka podana z bitą śmietaną i borówkami

Inspiracją do dzisiejszego upieczenia szarlotki była wizyta w ukochanych Tatrach i noc spędzona w Schronisku na Polanie Chochołowskiej, gdzie serwują jedną z najlepszych szarlotek jakie jadłam (konkurencją dla niej może być tylko ta ze Schroniska w Dolinie Pięciu Stawów Polskich). Także rano szybka wizyta na targu, zakup dobrych kwaśnych jabłek i czarnych borówek, a potem już tylko cudowny zapach cynamonu rozchodzący się po mieszkaniu i cudowna uczta dla podniebienia😉

Szarlotka z bitą śmietaną i jagodami

Szarlotka:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 100 g (szklanka) cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Jabłka:

  • ok 3 kg kwaśnych jabłek (najlepiej gatunku Szara Reneta)
  • cynamon

Dekoracja:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • cukier puder
  • świeże czarne borówki (czarne jagody)

Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody, przykryć przykrywką i rozsmażać na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając aż do rozpadnięcia. Dodać cynamon (ilość wg uznania).

Sypkie składniki przesiać, dołożyć (zimną) margarynę i masło, przesiekać, dołożyć jajko, żółtka i śmietanę, przesiekać, szybko zagnieść (żeby tłuszcz za bardzo się nie stopił). Włożyć do lodówki na min. 30min.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować do wielkości foremki (kształt można dopracować wygniatając ciasto już w foremce), podpiec 10-15 min w temperaturze 180 stopni w ustawieniu piekarnika góra-dół. Po  tym czasie przesmarować dokładnie białkiem jajka i wsadzić jeszcze na chwilę do piekarnika.

Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Rozwałkować resztę ciasta na wymiar foremki, przykryć jabłka (ciasto jest miękkie i rzadkie, łatwo się przerywa, można więc pomóc sobie rozwałkowując je pomiędzy folią spożywcza i przekładając je do foremki bezpośrednio z folii). Piec 30-40min w 160stopniach (z termoobiegiem). Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Najlepiej podawać chłodne z bitą śmietaną i borówkami lub gorące z gałką lodów waniliowych.

Szarlotka

0 Responses to “Szarlotka podana z bitą śmietaną i borówkami”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: