Muffinki o smaku pizzy

Po świętach zostało nam w lodówce za dużo szynki, niewykorzystany ser żółty, za dużo jajek, oliwki – czyż to nie doskonała okazja by wreszcie spróbować upiec wytrawne muffiny? Padło więc na muffiny a’la pizza, z dużą ilością ziół – tak kuszące, że w 15 minut po wyjęciu z piekarnika nie było już blisko połowy a wyszło mi ich 23 sztuki😉

Pizzowe muffinki

Pizzowe muffiny:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki Przyprawy do mięs Delikat Knorr (bądź Vegety/soli ziołowej)
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • 150 g żółtego sera
  • 200 g wędliny (szynka, boczek)
  • 1-2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 100 g oliwek/pieczarek/czerwonej papryki
  • 250 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • kilka łyżek keczupu
  • oliwa do smażenia
  • papilotki
  • forma do muffinek

W dużym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy (ilość według uznania – u mnie ok. 1,5 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżeczki papryki). Większość sera zetrzeć na tarce na dużych oczkach (powstałe paski można dodatkowo przekroić nożem jeśli będą za długie), resztę zetrzeć na drobnych i zostawić do posypania wierzchu. Ser dodać do suchych składników i raz jeszcze wymieszać. Oliwki pokroić w plasterki/paprykę w niedużą kostkę/pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, cebulę i wędlinę w kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, pieczarki/paprykę i wędlinę, podsmażyć. Przestudzić. Dodatki wymieszać z mąką dokładnie je nią pokrywając (nie opadną wtedy na dno ciasta po dodaniu do mokrych składników).

W drugim naczyniu roztrzepać jajka, maślankę i olej. Połączyć mokre i suche składniki, wymieszać do ich połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć na ich spód po łyżce ciasta, nałożyć łyżeczkę ketchupu i dopełnić ciastem do ok 2/3 wysokości. Wierzch posypać drobno startym serem i oregano. Piec 25-30 minut w 200ºC aż wierzch się zrumieni a patyczek, którym będziemy je sprawdzać będzie suchy.

Muffinki o smaku pizzy

0 Responses to “Muffinki o smaku pizzy”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: