Pierogi z kapustą i grzybami

Zdążyłam zauważyć, że w moim rodzinnym domu pierogi z kapustą i grzybami robi się w sposób niekonwencjonalny, nie używa się bowiem kiszonej kapusty a ugotowanej, świeżej, białej kapusty. Ten smak pierogów Wigilijnych wgryzł się w moje kubki smakowe do tego stopnia, że sama nie uznaję już innych😉

Przedstawiam więc przepis na Wigilijne pierogi wg przepisu mojej mamy.

Wigilijne pierogi z białą kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami:

Farsz:

  • ćwierć główki dużej kapusty białej
  • garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • 1 cebula
  • margaryna do smażenia
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 350 g mąki poznańskiej
  • ok. 17 g mąki ziemniaczanej (2/3 łyżki)
  • 1 jajko
  • ok. 125 ml ciepłej wody
  • opcjonalnie 2 łyżki oliwy

Omasta:

  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek margaryny

Grzybki delikatnie opłukać z piasku, trawy, igieł itp, namoczyć przez kilka godzin w ciepłej wodzie, następnie ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, ostudzić, drobno posiekać.
Kapustę ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min.), ostudzić. Liście oddzielić od głąba, wycisnąć przez gazę (lub ścierkę) pozbywając się w ten sposób wody, którą nasiąkły, dokładnie posiekać.
Cebulę pokroić w piórka, zezłocić na margarynie, dorzucić grzybki i jeszcze przez chwilę podsmażyć. Kapustę, grzyby i cebulę połączyć, dokładnie wymieszać, dosmaczyć solą i obficie pieprzem.

Mąkę przesiać, w utworzonym stożku zrobić zagłębienie, wbić jajko, stopniowo dodawać ciepłą wodę zagarniając ku środkowi mąkę nożem dopóki ciasto nie zacznie się kleić, następnie wyrabiać rękoma do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Stolnicę podsypać delikatnie mąką, cienko rozwałkować ciasto, pociąć nożem kwadraty lub szklanką na koła.

Łyżką nałożyć farsz na ciasto, porządnie zalepić pierogi (jeśli ktoś ma z tym problem podobno pomaga delikatne posmarowanie krawędzi ciasta białkiem jaja). Gotowe pierogi wrzucić na osolony wrzątek (ok. 1 łyżką soli), gotować ok. 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
W między czasie pokroić cebulę w pół plastry, usmażyć na złoto na margarynie.

Pierogi podawać z omastą z cebulki.

Pierogi z kapustą i grzybami

0 Responses to “Pierogi z kapustą i grzybami”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: