Pieczony schab faszerowany żurawiną

W tym roku zapragnęłam drobnej odmiany od klasycznego świątecznego schabu z suszoną śliwką, padło więc na żurawinę, tradycyjnie używaną w polskiej kuchni, doskonale znaną jako dodatek do mięs i deserów, niesamowicie zdrową – dla układu krwionośnego, moczowego, wspomagającą trawienie, zawierającą witaminy i mikroelementy – więc jak można by się było jej oprzeć?😉

Schab z żurawiną:

  • 1 kg wieprzowiny bez kości
  • 200-300 g suszonej żurawiny
  • Schab pieczony z żurawiną Kamis (ew. czosnek suszony w płatkach)
  • ok. 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki Przyprawy do mięs Delikat Knorr (bądź Vegety/soli ziołowej)
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w słupki
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy
  • ok 100 ml białego wytrawnego wina
  • śmietanka i mąka do podbicia sosu

Tymianek, paprykę, majeranek, pieprz, delikat i drobne przyprawy z mieszanki Schab pieczony z żurawiną Kamis zetrzeć na gładko w moździerzu, dodać oliwę i miód.
Suszoną żurawinę zmieszać z grubymi fragmentami mieszanki Schab pieczony z żurawiną Kamis lub kilkoma płatkami suszonego czosnku.

Mięso umyć, oczyścić i osuszyć, naciąć przez środek ostrym nożem, tworząc kieszonkę, rozszerzyć ją dodatkowo grubym trzonkiem drewnianej pałki (lub tłuczka) i nadziać dokładnie żurawiną. Końce spiąć wykałaczką zabezpieczając w ten sposób żurawinę przed wysypaniem. Następnie ponakłuwać mięso nożem w kilku miejscach i naszpikować czosnkiem, natrzeć przyprawami i odstawić na 12h do lodówki.

Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, dosypać garść żurawiny, podlać odrobiną wody i winem, związać rękaw i nakłuć go od góry w kilku miejscach wykałaczką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, piec ok. 1h. Kiedy pieczeń będzie gotowa rozciąć rękaw i zostawić w piekarniku jeszcze na 5 minut dla zrumienienia, następnie ostudzić w temperaturze pokojowej. Sos powstały pod pieczenią podbić śmietanką i mąką.
Podawać pokrojone w cienkie plastry z dodatkiem sosu pieczeniowego.

Schab z żurawiną

0 Responses to “Pieczony schab faszerowany żurawiną”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: