Szybki i łatwy barszcz czerwony

Barszcz jest jedną z ulubionych zup mojego męża, jest też tradycyjną potrawą pojawiającą się na świątecznych stołach w naszych rodzinach, więc nie mogło go zabraknąć w naszym Bożonarodzeniowym menu, a biorąc pod uwagę nasze umiłowanie do niego postanowiłam się nie ograniczać i ugotowałam go prawie 5l, tak też podaję proporcje, więc radzę je dostosować do własnych potrzeb przed stanięciem przy garnkach😉

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony:

  • 2 torebki suszonych buraczków
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, pół niedużego selera, kawałek pora, pół cebuli)
  • kostka rosołowa (najlepiej drobiowa)
  • 200g wędzonego boczku w kawałku
  • 5-6 suszonych grzybów
  • butelka naturalnego zakwasu buraczanego
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • 1 opakowanie barszczu instant (opcjonalnie)
  • kilka kropel cytryny (opcjonalnie)

Suszone grzyby delikatnie opłukać (z piasku, igieł, trawy etc), namoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej 30minut przed przygotowywaniem barszczu.

Suszone buraczki gotować 15 minut w 3 litrach wody. W drugim garnku ugotować włoszczyznę (w ok. 1l wody) z dodatkiem kostki rosołowej, boczkiem i namoczonymi grzybkami (wraz z wodą w której się moczyły). Odcedzić wywar spod buraczków oraz spod włoszczyzny z boczkiem, połączyć. Dolać butelkę zakwasu. Grzybki pokroić w paski, dorzucić do barszczu. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby czosnkiem, majerankiem i solą. W razie gdy barszcz byłby zbyt mało kwaśny zakwasić dodatkowo delikatnie sokiem z cytryny, a w razie problemów ze znalezieniem smaku można wspomóc się dosypując do gorącego barszczu opakowanie barszczu instant😉

Podawać z uszkami z grzybami, pasztecikami, jajkiem na twardo lub ugotowanym ziemniakiem.

Barszcz z uszkami

0 Responses to “Szybki i łatwy barszcz czerwony”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: