Pizza z chorizo

Powodem powstania tej pizzy była nasza tęsknota za hiszpańską kuchnią i pikantnym, aromatycznym, mocno paprykowym chorizo. Jako inspiracja jednak posłużyła nam nasza ulubiona włoska pizza, z całą swoją prostotą i aromatycznością. Efekt tego połączenia przerósł nasze oczekiwania, a pizza znikła w mgnieniu oka – nawet mój brat, wielki miłośnik ketchupu jedząc ją ani raz po niego nie sięgnął co w jego kontaktach z pizzą jak dotąd było nie do pomyślenia😉

Pizza z chorizo

Pizza z chorizo:

  • ok. 120 g Chorizo
  • garść czarnych oliwek
  • kostka sera żółtego typu gouda lub edam (ok. 20 dag)
  • ok. 50 g drobno tartego twardego, długo dojrzewającego sera żółtego do posypania wierzchu
  • ostra papryka w proszku
  • przyprawa do pizzy
  • oliwa

Sos:

  • pomidory krojone w puszce
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy

Ciasto:

  • 400g mąki Poznańskiej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • 7 g drożdży instant
  • ok. szklanka wody

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i drożdżami, dodać oliwę i partiami dolewać ciepłą wodę dopóki wyrabiane ciasto nie stanie się gładkie i elastyczne. Wyrabiać przez 10-15 minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zagotować pomidory wraz z oliwą, doprawić odrobiną cukru, suszonym oregano, suszoną bazylią, czosnkiem i pieprzem, gotować na wolnym ogniu do uzyskania przyjemnej konsystencji (jeśli przeszkadzają nam większe fragmenty pomidorów sos można zmiksować blenderem).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy. Położyć na posmarowanej oliwą blasze, zostawić na chwilę do powtórnego wyrośnięcia. Sos pomidorowy przestudzić, ser żółty zetrzeć na grubych oczkach, oliwki pokroić w talarki.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220℃.

Pizze posmarować sosem pomidorowym, obficie posypać startym serem, ułożyć chorizo, jeśli został nam jeszcze sos pomidorowy polać nim kolejny raz delikatnie pizzę, ułożyć oliwki, posypać drobno tartym twardym serem, ostrą papryką i odrobiną przyprawy do pizzy. Włożyć do piekarnika na 15 minut.

Pizza z chorizo

0 Responses to “Pizza z chorizo”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: