Muffinki czekoladowo-bananowe

Moje pierwsze podejście do upieczenia muffinów czekoladowo-bananowych zakończyło się małym fiaskiem, gdyż z przepisu za którym wtedy podążałam wyszły muffinki zbyt mdłe i niewystarczająco czekoladowe, a fragment banana znajdujący się w środku był dodatkiem raczej dziwnym zamiast przyjemnym. Kolejnym razem postanowiłam więc iść za własną intuicją i dobrać składniki według własnego uznania. Już zapach roznoszący się po mieszkaniu zwiastował sukces, ale jego ostatecznym potwierdzeniem był ich smak – rozkosznie czekoladowy, z odpowiednią nutą banana, nie za słodki, niezbyt gorzki, ani trochę mdły – czyli dokładnie taki o jaki mi chodziło😀

Składniki podaję na ok. 27 sztuk muffinów.

Muffiny czekoladowo-bananowe

Muffinki czekoladowe z bananami:

  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok 50g kakao (klasycznego, ciemnego)
  • tabliczka mlecznej czekolady (najlepiej Wedel lub Wawel) pokrojonej na małe kawałki
  • tabliczka deserowej czekolady Wedel pokrojonej na małe kawałki
  • szczypta soli
  • 300g cukru
  • 3 jajka
  • 150ml maślanki
  • 150ml oleju
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 4 duże, mocno dojrzałe banany
  • 4 łyżki ciepłej wody

Nadzienie:

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • cytryna
  • cynamon (opcjonalnie)

Mąkę przesiać, wymieszać w jednym naczyniu z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, kakao i po ok. 60g posiekanej czekolady słodkiej oraz deserowej.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z cukrem (nie jest to konieczne, cukier można wymieszać z suchymi a jaja z mokrymi składnikami ciasta, ale moi domownicy lubią kiedy muffiny są bardziej puszyste). Banany zmiksować z maślanką, olejem i wodą (jeśli nie mamy miksera można dokładnie rozgnieść je widelcem). Wymieszać wszystkie mokre składniki.
Następnie składniki suche wsypać do płynnych, szybko wymieszać do połączenia składników.

Banany na nadzienie rozgnieść widelcem na papkę, dodać trochę soku z cytryny i opcjonalnie cynamon.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, wypełnić na spodzie ciastem, nałożyć na środek płaską łyżeczkę masy bananowej i napełnić ciastem do ok. 2/3 ich wysokości. Posypać posiekaną w małe kostki deserową i mleczną czekoladą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 20-26 minut (aż patyczek będzie suchy).

Po ostudzeniu można je udekorować kremem z masła orzechowego.

Muffiny czekoladowe z bananami

0 Responses to “Muffinki czekoladowo-bananowe”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: