Inspiracją do zrobienia tych muffinek był oglądnięty dawno temu program Anny Olson i jej przepis na Ciasto mokka z przyprawą „5 smaków”. Pikantna, korzenna mieszanka przypraw, czekolada, kawa – ślinka cieknie na samą myśl o połączeniu tych smaków. Nie mógł mi więc nie przyjść na myśl kiedy wczoraj zaczęłam się zastanawiać jakie muffiny upiec tym razem. Wystarczyło delikatnie dostosować przepis do muffinkowych potrzeb, a potem już tylko chłonąć ten boski zapach – ostatecznie najtrudniejszą czynnością w całym ich przyrządzaniu okazało się czekanie aż ostygną (a po wyjęciu z piekarnika potrzebują na to dłuższej chwili) by wreszcie ich skosztować 😉
Muffiny mocha z przyprawą „Pięć smaków”:
- 115 g deserowej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 i 2/3 ubitej szklanki złocistego cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki gorącej wody
- ok. 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża łyżeczka przyprawy „Pięć smaków”
- pół łyżeczki soli
Przybranie:
- kilka kostek czekolady mlecznej
- kilka kostek czekolady deserowej
Czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofali (na małej mocy, co jakiś czas mieszając) lub w kąpieli wodnej. Dodać kawę rozpuszczalną, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Ubić jajka z cukrem (za pomocą miksera lub ręcznie). Dolać czekoladę (partiami, uważając by nie ściąć jajek) i ekstrakt waniliowy, wymieszać, dolać gorącą wodę cały czas mieszając.
Do drugiej miski przesiać mąkę, przyprawę „Pięć smaków”, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do maślano-czekoladowej mieszaniny dodać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
Czekoladę do przybrania posiekać w nieduże kostki. Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Przelać ciasto do foremek do ok. 3/4 ich wysokości, posypać kosteczkami czekolady (opcjonalnie) i piec ok. 20 minut (aż patyczek będzie suchy).
Muffinki zamiast czekoladą można również udekorować polewą czekoladową lub zamienić muffny w cupcakes dekorując je stożkiem lukru – najlepiej waniliowego, z dodatkiem deserowej czekolady 😉
0 Responses to “Muffinki mokka z przyprawą „Pięć smaków””