Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Kolejny obiad z serii ‚domowy fast food’ będzie dotyczył kurczaka. Bardzo lubimy panierowane kawałki kurczaka podawane z różnymi dipami, ale panierka  z bułki tartej jedzona zbyt często szybko się nudzi. Dlatego dziś proponuje dużo ciekawszą panierkę – konkretną i chrupiącą.

Chrupiące kawałki kurczaka

Kawałki kurczaka w płatkach kukurydzianych:

  • 3 średnie piersi z kurczaka
  • paczka płatków kukurydzianych
  • 2 duże jajka
  • kilka łyżek mleka
  • kilka łyżek mąki
  • Delikat/Vegeta/sól ziołowa
  • pieprz
  • ostra papryka
  • pieprz cayenne
  • Słodko-pikantny sos chili TaoTao

Piersi umyć, oczyścić, osuszyć. Każdą z piersi poprzekrawać ostrym, szerokim nożem na cieńsze filety, zaczynając od grubszej części, każdy filet rozkroić na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepać z mlekiem (można też dodać trochę przypraw). Płatki rozdrobnić, najlepiej wałkiem. Nagrzać piekarnik do 180°C.
Obsypać mięso przyprawami, obtoczyć w mące, następnie w jajku i płatkach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piec przez 10-15 minut (można również smażyć je w głębokim tłuszczu, ale te z piekarnika są lżejsze😉 ).

Podawać najlepiej z sosem TaoTao lub pikantnym majonezowym dipem, jako samodzielną przekąskę lub jako danie obiadowe z frytkami.

Kawałki kurczaka w płatkach kukurydzianych

0 Responses to “Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: