Klasyczne muffinki z jagodami i białą czekoladą

Sezon na świeże owoce powoli się kończy, dlatego warto zaglądnąć na najbliższy targ po koszyczek świeżych borówek i upiec coś pysznego.  Moją propozycją są klasyczne, przepyszne i bardzo łatwe do przygotowania muffiny – z czarnymi jagodami i białą czekoladą. Palce lizać.

Oryginalny przepis pochodzi z książki „101 Cupcakes & small bakes”.

muffiny jagodowe

Muffinki z borówkami:

    • 250 g mąki

    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    • 1 płaska łyżeczka sody

    • tabliczka posiekanej na spore kawałki białej czekolady

    • 150 g cukru (lub 110g cukru pudru)

    • 85 g roztopionego i ostudzonego masła

    • 2 duże jajka

    • 200 ml mleka

    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)

    • 200 g jagód (najlepiej delikatnie zmrożonych)

Ubić jajka z cukrem (za pomocą miksera lub ręcznie). Dolać masło, mleko i ekstrakt waniliowy.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać czekoladę. Następnie składniki suche wsypać do płynnych, szybko wymieszać do połączenia składników. Dodać jagody.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto (do 2/3 wysokości). Piec około 20 minut w temperaturze 200°C (gotowe muffiny należy sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy).

muffinki z borówkami

0 Responses to “Klasyczne muffinki z jagodami i białą czekoladą”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: