Słodko-kwaśne cytrynowe cupcakes z cytrynowo-waniliowym frostingiem

Jesień – mimo, że piękna i kolorowa – niestety jest dla mnie bardzo ciężkim okresem (zdrowie mnie aktualnie nie rozpieszcza). Mało więc sił na pichcenie, ale zapewne pochorowałabym się jeszcze bardziej gdyby nie udało mi się raz za czas wyrwać trochę czasu na posiedzenie w kuchni. A cóż jest przyjemniejszego niż poeksperymentować z nowymi smakami muffinów – radość zarówno podczas przygotowywania jak i podczas konsumpcji😉
Dzisiejsze muffinki (a w zasadzie cupcakes) będą zatem, żółciutkie, ozdobione wieloma radosnymi kolorami i słodko-kwaśne – niczym ta  (kończąca się już powoli) jesień😉

muffinki cytrynowe

Muffinki cytrynowe:

  • 225 g mąki

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki soli

  • 150 g cukru pudru

  • 2 jajka

  • 170 ml oleju (lub ok. 160 g roztopionego masła)

  • 150 ml mleka

  • sok i skórka otarta z jednej cytryny

  • opcjonalnie konfitura pomarańczowa (lub ulubione mrożone owoce) jako nadzienie

Cytrynowo-waniliowy frosting:

  • ok. 60 g masła w temperaturze pokojowej

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 łyżka mleka

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego

  • opcjonalnie żółty barwnik spożywczy
  • kolorowe ”cukiereczki” lub perełki do dekoracji

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Ubić jajka z cukrem (za pomocą miksera lub ręcznie). Dolać masło, mleko, sok i skórkę z cytryny.  Następnie składniki suche wsypać do płynnych, dokładnie wymieszać.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, na ich dno nałożyć ciasto, następnie na cieście umieścić po łyżce konfitury (lub owoce), wypełnić ciastem do 3/4 wysokości (nasze cupcakes niewiele urosną). Piec około 20-25 minut w temperaturze 200°C (należy sprawdzić je patyczkiem, powinien być suchy).

Masło utrzeć z ekstraktem waniliowym i aromatem cytrynowym.  Cukier puder przesiać, następnie dodawać do do masła w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez ok. 5 minut. Dodać mleko i barwnik spożywczy (dla uzyskania soczystego odcienia ok. 4-6 kropli), miksować na niższych obrotach aż lukier zrobi się gładki. Schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.

Ostudzone muffiny dekorować maślanym lukrem (najlepiej przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką lub szpatuły do kremów) i posypać „cukiereczkami”. Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej w stosunkowo chłodnym miejscu.

cytrynowe cupcakes

2 Responses to “Słodko-kwaśne cytrynowe cupcakes z cytrynowo-waniliowym frostingiem”


  1. 1 Alternatywna Ja Listopad 14, 2013 o 7:30 pm

    Ostatnio bardzo tutaj słodko🙂


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: