Muffinki czekoladowe z kremem z masła orzechowego

Niedawno obchodziłam imieniny, a znająca moje kulinarne zacięcie rodzina obdarowała mnie mnóstwem przydatnych drobiazgów – na tej liście znalazły się też również narzędzia pomocne w dekoracji muffinów, czego efektem są słodziutkie babeczki, które oficjalnie zdetronizowały muffiny bananowe z malinami, które do tej pory królowały na podniebieniach moich domowników😉

Czekoladowe muffiny z kremem z orzeszków ziemnych

Muffinki czekoladowe z kremem fistaszkowym:

  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok 50g kakao (klasycznego, ciemnego)
  • tabliczka mlecznej czekolady (najlepiej Wedel lub Wawel) pokrojonej na małe kawałki
  • tabliczka gorzkiej czekolady Wedel pokrojonej na małe kawałki
  • szczypta soli
  • 300g cukru
  • 3 jajka
  • 150ml maślanki
  • 150ml oleju
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 3-4 dojrzałe banany

Krem z masła orzechowego:

  • 115g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej (preferuję Łaciate)
  • 115g serka mascarpone (ja używam Piątnicy)
  • 118ml  (125g) kremowego masła orzechowego (u mnie Felix)
  • ok. 100g cukru pudru

Mąkę przesiać, wymieszać w jednym naczyniu z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, kakao i po ok. 70g posiekanej czekolady słodkiej oraz gorzkiej.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z cukrem (nie jest to konieczne, cukier można wymieszać z suchymi a jaja z mokrymi składnikami ciasta, ale moi domownicy lubią kiedy muffiny są bardziej puszyste). Rozgnieść widelcem banany, dołożyć (ciasto będzie dzięki nim wilgotniejsze). Dodać maślankę, olej i wodę. Wymieszać wszystkie mokre składniki.
Następnie składniki suche wsypać do płynnych, szybko wymieszać do połączenia składników.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do ok. 3/4 ich wysokości. Posypać posiekaną w małe kostki gorzką i mleczną czekoladą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 20-26 minut (aż patyczek będzie suchy). Ostudzić.

Krem:
Masło miksować dopóki nie stanie się miękką, kremową masą. Dodać mascarpone, następnie miksować do całkowitego połączenia. Dodać masło orzechowe, połączyć. Partiami dodawać przesiany cukier puder, miksować na wysokich obrotach dopóki masa nie osiągnie gładkiej konsystencji.

Dekorować muffiny przy użyciu worka cukierniczego z ulubioną tylką do dekoracji muffinów (ja w tym wypadku użyłam małej gwiazdki), szprycy lub szpatuły do rozprowadzania kremów. Na koniec ozdobić czubek kosteczką czekolady lub własnoręcznie stworzonymi czekoladowymi dekoracjami.
Przechowywać w lodówce, żeby zachować odpowiednią konsystencję kremu.

Muffinki czekoladowe z kremem z masła orzechowego

1 Response to “Muffinki czekoladowe z kremem z masła orzechowego”


  1. 1 Asia Grudzień 2, 2013 o 8:12 pm

    Zapowiadają się przepysznie – muszę spróbować🙂


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: