Sałatka z truskawkami, rukolą i gorgonzolą

Na zewnątrz temperatury przyjemnie rosną, pogoda robi się piękna i wręcz nie można się oprzeć pokusie jedzenia świeżych, lekkich, soczystych dań. A że na targu pojawiły się już piękne truskawki grzechem byłoby ich nie wykorzystać😉 Dlatego dziś francuska inspiracja – sałatka, która natychmiast podbije Wasze serca i będzie królować na wiosenno-letnich stołach i piknikach🙂

Sałatka z truskawkami, gorgonzolą i rukolą

Sałatka z truskawkami, gorgonzolą i rukolą:

  • 6-8 świeżych truskawek
  • rukola (spora garść)
  • mieszanka ulubionych sałat (u mnie była tego spora garść)
  • ser gorgonzola (ew. kozi ser pleśniowy)
  • sos winegret (własny lub gotowy – smaczny jest np Develey dressing winegret)

Ulubione sałaty umyć i porwać na mniejsze kawałki, delikatnie osuszyć. Rukolę umyć i osuszyć. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, w zależności od rozmiaru pokroić na połówki lub ćwiartki. Gorgonzolę pokroić/pokruszyć na małe kawałeczki (jest bardzo intensywna w smaku więc należy ją dodawać ostrożnie).

Na płaskim, wysokim talerzu ułożyć: mieszkankę sałat i rukolę, następnie truskawki, na koniec posypać serem pleśniowym – w ten sposób składniki nie zostaną zmaltretowane, będzie też ją wygodnie jeść. Tuż przed podaniem skropić sosem winegret.

Smacznego!

Sałatka z truskawkami, gorgonzolą i rukolą

0 Responses to “Sałatka z truskawkami, rukolą i gorgonzolą”



  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: