Muffinki bananowo-migdałowe (wersja bezglutenowa)

Uwielbiam piec muffinki. Robię je dla moich domowników, ale piekę je również, kiedy idziemy w gości lub przyjmujemy ich u siebie. Tym razem spotkało mnie jednak trudne zadanie, bo odwiedzająca nas, ważna dla nas osoba, jest uczulona na gluten. Wymagało to ode mnie szybkiego przyswojenia kilku informacji na temat diety bezglutenowej oraz odrobiny inwencji twórczej. Ostatecznie postanowiłam upiec muffiny bananowe, przy czym dostosowując je do potrzeb naszego gościa. A jako, że nigdy wcześniej nie miałam kontaktu z mąką bezglutenową, nie wiedziałam czy ma taki sam smak i daje taki sam efekt jak klasyczna mąka pszenna, także (dla własnego spokoju😉 ) zamiast użyć całej porcji mąki ryżowej, ograniczyłam znacznie jej ilość używając tartych migdałów (można również użyć mąki migdałowej) – dzięki temu muffiny były jeszcze bardziej aromatyczne i jeszcze bardziej wilgotne niż normalnie, nie straciły przy tym również swojego bananowego uroku.
Jednym słowem efekt wyszedł wysoko satysfakcjonujący😉

Muffiny z migdałami

Oczywiście można również zrobić je w wersji glutenowej – wystarczy użyć normalnego proszku do pieczenia i mąki pszennej🙂

Muffiny Bananowo-Migdałowe

Muffinki bananowo-migdałowe (bez glutenu):

  • 3 jajka
  • 150 g cukru białego
  • 100 g cukru brązowego
  • 150 ml oleju
  • 150 ml maślanki (lub wody/mleka)
  • 1 łyżeczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (w przypadku silnego uczulenia na gluten warto zastąpić go ekstraktem waniliowym, tak na wszelki wypadek)
  • kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)
  • 4 duże, mocno dojrzałe banany
  • 200 g (czyli ok. 1 i 3/4 szklanki) tartych migdałów
  • ok. 130 g mąki ryżowej

Jajka ubić z cukrem (nie jest to konieczne, ale wtedy muffinki są bardziej puszyste), dodać olej, maślankę, rozdrobnione tłuczkiem do ziemniaków (lub zmiksowane) banany i aromat waniliowy.

Mąkę przesiać, dosypać do niej migdały, proszek do pieczenia i sodę.

Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić do ok. 3/4 wysokości (muffinki nie urosną mocno). Piec w temperaturze 200°C, ok. 25 min. (gotowe należy sprawdzić patyczkiem czy jest suchy).

Bezglutenowe muffiny bananowo-migdałowe

1 Response to “Muffinki bananowo-migdałowe (wersja bezglutenowa)”


  1. 1 dessideria Styczeń 6, 2015 o 12:25 am

    Oj te babeczki wyglądają pysznie! Najlepsze jest to, że stworzyłaś coś bezglutenowego czyli idealnego dla mnie🙂 niedługo spróbuję przepisu🙂


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s





%d bloggers like this: