Uwielbiam to danie – przede wszystkim dla tego, że jestem miłośnikiem dań jednogarnkowych, ale także przez to, że jest sycące, świeże, bardzo warzywne i bardzo aromatyczne. Swój niezapomniany smak zawdzięcza przede wszystkim cukinii i papryce – które są jednymi z moich ulubionych warzyw – oraz mieszance ziół.
Leczo:
- 150g kiełbasy
- 2 kolorowe papryki
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 2 cebule
- kostka rosołowa boczkowa (lub pół na pół boczkowej i drobiowej)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz
- szczypta rozmarynu
- szczypta oregano
- szczypta lubczyku
- 2 małe liście laurowy
- 2 nieduże ząbki czosnku
- papryka słodka i ostra
- (w razie potrzeby) Przyprawa do mięs Delikat Knorr (bądź Vegeta/sól ziołowa)
- (ew. łyżka mąki pszennej)
Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w półtalarki, paprykę w paski. Podsmażyć wszystko ok. 10 min w głębokiej patelni na rozgrzanym oleju.
Cukinię dokładnie umyć (jeżeli jest duża obrać i pozbawić pestek) pokroić w półplastry. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę.
Na patelnię wrzucić cukinię i pomidory, podlać odrobiną wody, wrzucić kostkę rosołową i liść laurowy. Dusić ok. 10-15 minut, pod przykryciem, raz za czas mieszając. Pod koniec duszenia wrzucić zioła, rozgnieciony czosnek, pieprz i koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilkę gotować.
Jeśli leczo jest zbyt rzadkie podbić mąką – mąkę wymieszać z wodą, zahartować kilkoma łyżkami sosu z lecza, wlać do lecza. W razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i przyprawą do mięs.
Podawać z chlebem lub bagietką.
Smacznego!
0 Odpowiedzi to “Leczo z cukinią”