Leczo z cukinią

Uwielbiam to danie – przede wszystkim dla tego, że jestem miłośnikiem dań jednogarnkowych, ale także przez to, że jest sycące, świeże, bardzo warzywne i bardzo aromatyczne. Swój niezapomniany smak zawdzięcza przede wszystkim cukinii i papryce – które są jednymi z moich ulubionych warzyw – oraz mieszance ziół.

leczo z cukinią

Leczo:
  • 150g kiełbasy
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • kostka rosołowa boczkowa (lub pół na pół boczkowej i drobiowej)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta oregano
  • szczypta lubczyku
  • 2 małe liście laurowy
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • papryka słodka i ostra
  • (w razie potrzeby) Przyprawa do mięs Delikat Knorr (bądź Vegeta/sól ziołowa)
  • (ew. łyżka mąki pszennej)

Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w półtalarki, paprykę w paski. Podsmażyć wszystko ok. 10 min w głębokiej patelni na rozgrzanym oleju.

Cukinię dokładnie umyć (jeżeli jest duża obrać i pozbawić pestek) pokroić w półplastry. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę.
Na patelnię wrzucić cukinię i pomidory, podlać odrobiną wody, wrzucić kostkę rosołową i liść laurowy. Dusić ok. 10-15 minut, pod przykryciem, raz za czas mieszając. Pod koniec duszenia wrzucić zioła, rozgnieciony czosnek, pieprz i koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilkę gotować.
Jeśli leczo jest zbyt rzadkie podbić mąką – mąkę wymieszać z wodą, zahartować kilkoma łyżkami sosu z lecza, wlać do lecza. W razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i przyprawą do mięs.
Podawać z chlebem lub bagietką.
Smacznego!
leczo

0 Odpowiedzi to “Leczo z cukinią”



  1. Dodaj komentarz

Dodaj komentarz